Frédéric Van Burm - Osteopaat, DO, M. Sc. Ost. / International Sports Consultancy
HOME BIO OSTEOPATHIE OSTEOPATHIE & VOETBAL AK WORKSHOPS MEDIA SNAPSHOTS
     
Bio

Gentenaar, professioneel osteopaat én pionier van osteopathie in de sport: dat is Frédéric Van Burm in een notendop. Meestal is hij aan de slag in zijn thuisbasis Gent, maar als sport/football consultant vind je hem vaak op verplaatsing, in heel Europa.

Academisch niveau

Na zijn studies kinesitherapie, sport- en manuele therapie behaalde Frédéric een DO-diploma in de osteopathie.  Nadien promoveerde hij summa cum laude tot Master of Science in Osteopathy (120 ECT, de hoogste universitaire graad in osteopathie). Daarvoor deed hij experimenteel onderzoek naar de effectiviteit van craniale osteopathie bij bepaalde blessurevoorspellers in het topvoetbal.

Een deel van dat onderzoek en zijn werkwijze stelde hij intussen voor op o.a. het World Congress of Science and Soccer (Gent 2012), op Science & Football Conferences (London 2012 en 2013) en tijdens talrijke workshops, zoals voor de World Football Academy (WFA).

Docent, levenslang student en onderzoeker

Frédéric is de laatste jaren tegelijk organisator en cursist van diverse opleidingen in Applied Kinesiology. Hij focust daarbij op de nieuwste onderzoeksstrategieën die via heel nauwkeurige spiertesten onderliggende blessureoorzaken bij de atleet opsporen. Zijn grondige basiskennis houdt hij op niveau door te doceren. Hij doet dat al acht jaar lang voor de IAO, de International Academy of Osteopathy in Kopenhagen (Denemarken) én als jaarlijks gastdocent aan de Arteveldehogeschool. Tot slot is hij ook sportcommissielid voor de postacademische opleiding in de sportosteopathieaan de IAO in Gent.

Praktijkexpertise

In de praktijk verwierf Frédéric als osteopaat bekendheid voor zijn holistische kijk op verborgen zwaktes die bij sporters aanleiding geven tot functionele blessures. Daar werkt hij o.a. met internationale topvoetballers, topatleten, olympiërs en veel aanstormend talent uit diverse sportdisciplines. Daardoor bouwt hij continue aan zijn brede expertise in de opsporing én osteopathische behandeling van dergelijke zwakke schakels.

Work in progress

Voor Frédéric is zijn vak voortdurend a work in progress. Als docent grijpt hij inspiratie- en leermomenten dan ook met twee handen aan: samen met bijvoorbeeld collega’s van o.a. het AC MilanLab, FC Chelsea, Juventus Turijn en Tottenham Hotspurs. Of door screenings bij o.a. KSV Zulte Waregem (onder Francky Dury, 2008-2010), bij FC Red Bull Salzburg U18 (met Henrik Pedersen, 2013) én bij NBA-team de New York Knicks (met collega Andy Barr, 2011-2013).

Topvoetbal

Van april 2013 tot begin juni 2014 vervoegde Frédéric als osteopathic consultant de medische staf van de Rode Duivels. Dankzij believer Lieven Maesschalck kon hij achter de schermen de essentie van osteopathie én ideeën rond preventie, paraatheid en bescherming van de langetermijngezondheid van de spelers een eerste keer op topniveau introduceren.

Omdat osteopathie in het voetbal de speler optimaliseert via langetermijnwerk, coördineert Frédéric vanaf juli 2014 de nieuwe gezondheidscultuur bij voetbalclub HBK, één van de clubs in het Deense Kopenhagen. Aan de zijde van toptrainer Henrik Pedersen (voormalig worldwide coach van de Red Bull Academies met hoofdzetel in Salzburg, A) zal Frédéric de jonge fusieclub helpen om prestaties te verbeteren en voetbalblessures te voorkomen. Hun voorkeur voor een holistische aanpak gaat samen met de introductie van een nieuwe speelstijl met dominant voetbal en hoog tempo. De nieuwe Health & Sports Science structuur wordt in 2016 ingebed in hun nieuwe stadion.

     
T +32 496 52 21 14 / frederic.van.burm@telenet.be
  (c) Osteopraktijk Van Burm - Carlier / All rights reserved